Systemisch werken

Komt dit je bekend voor?

  • Jij neemt altijd de zorg voor anderen op je
  • Je voelt je schuldig als je nee zegt
  • Je vermijdt conflicten, thuis en op je werk
  • Jij bent altijd degene die de kar moet trekken

Heb je moeite om dit gedrag te veranderen, en wil je jezelf weer centraal stellen, dan is systemisch werken iets voor jou.

Wat is het systeem?

Overal in de maatschappij vormen mensen verbanden met elkaar, zoals in je familie, je gezin, je studie, een vereniging waar je lid van bent of op je werk. In het systemisch werken heet dit een systeem. Daarin heeft iedereen zijn eigen plek. Tussen de leden van het systeem speelt, vaak onbewust, de dynamiek een belangrijke rol. Hieruit ontstaan patronen die bepalen hoe jij je gedraagt. Als je dit patroon ziet, kun je het doorbreken.

Wat doe je bij systemisch werken?

Ik begeleid jou ook bij systemische vraagstukken in families en organisaties aan de hand van vier basisprincipes: Erbij horen, Ordening, Balans in geven en nemen, Erkenning. Tijdens de sessie verkennen we wat deze principes voor jou betekenen en hoe ze je verder kunnen helpen.

Met systemisch werken onderzoeken we welk verband er bestaat tussen jou en de andere leden van je systeem. Dit kan je helpen om het gedrag waar je altijd in vervalt, te veranderen.

Wat is het resultaat van systemisch werken?

Je kan je eigen rol kiezen en zelf bepalen hoe jij je gedraagt. De ander is niet meer leidend voor wat jij voelt en doet. Jouw eigen behoeften en jouw wensen komen weer centraal te staan.